15. februára 2011

Valčík bez partnera


A Single Man je názov filmu preložený pre slovenského diváka ako Single Man. V našom jazyku sa ujalo toto označenie pre človeka, ktorý nežije v partnerstve s iným človekom. „Starý mládenec“ je nepopulárne, „solitér“ sa veľmi nepoužíva a „slobodný muž“ je nedostatočné (takýto sa ešte oženiť môže). „Single“ je niekto, kto žije sám bez vyhliadky na život s niekým.

Profesor George Falconer je americký univerzitný profesor. Jeho životný partner Jim náhle zomrie pri autonehode. George sa prebúdza do dňa, na ktorý už nemá síl, pretože sa nemôže vysporiadať so stratou. Večer si naplánuje vpáliť guľku do hlavy. Hodiny plynú pomaly, študentov literatúry priklincuje prejavom o strachu, v banke sa k nemu prihovorí dievčatko susedka akoby zjavenie, oňucháva psa neznámej šoférky, bleskovo „zbalí“ ale hneď opustí španielskeho mužského prostitúta a po nezdarených pokusoch nájsť polohu na posteli na samovraždu navštívi svoju lásku z mladosti. S Charley sa zabávajú, popíjajú, ale o obnovenie ich vzťahu, po ktorom ona tak túži, on nemá záujem. Čo je viac – homosexuálny dlhotrvajúci vzťah ukončený tragickou smrťou alebo nestabilný heterosexuálny ukončený rozchodom? – dialógy vyúsťujú v zásadné otázky. Záver dňa, okolo polnoci, patrí stretnutiu so študentom, ktoré Georgovi prinesie úľavu. Lenže happy end sa nekoná.

Príbeh ponúkne argumenty v prospech aj proti mužskej homosexualite. Konzervatívca môže pohoršiť, voľnomyšlienkar by azda zažiadal optimistickejšiu gay-propagandu. No predovšetkým ukáže topiaceho sa „singla“, ktorý je vo svojom zármutku pod vodou tak dlho, že buď sa musí hneď nadýchnuť čerstvého vzduchu alebo zomrie. Stane sa to tretie. Úbožiak či hrdina?

Snímka už obdŕžala nejednu nomináciu či ocenenie. Neopakovateľnú atmosféru dodáva zrnitá kamera (takmer sépia efekt) a zvlášť soundtrack. Začujeme blues, džez i opernú pieseň. Poľský skladateľ a dirigent Abel Korzeniowsky dal celú hudobnú stopu dokopy, no vyniká v nej zopár skladieb Japonca menom Shigeru Umebayashi. Tzv. Georgov valčík zaznie zopárkrát a vtedy máte chuť sa vykrúcať, uniesť sa, máte chuť si zasmútiť, zarojčiť, i keď ste práve veselí a tešíte sa zo života. Hm, má zmysel tancovať, aj keď niet s kým. Posúďte:


foto: internet

2 komentáre:

  1. Zaujímalo by ma, čo sa skrýva pod tým tretím.. okrem nadýchnutia a smrti. Dnes vecer si to zistim, vdaka za tip, pripomina mi to ten clanok o single... PD

    OdpovedaťOdstrániť