30. januára 2011

Vnútorný životopis

30. január 2011: Štvrtá nedeľa v Cezročnom období

Životopis človeka možno opísať naratívnou formou alebo štruktúrovane. V prípade Ježiša Krista máme štyri biografie z pera štyroch evanjelistov. Ak by sme v nich chceli nájsť „štruktúrovanú“ verziu, najvhodnejšou pasážou by boli Matúšove blahoslavenstvá. Podľa Benedikta XVI. predstavujú „akoby zahalený vnútorný Ježišov životopis, akoby portrét jeho postavy“ (Ježiš Nazaretský, str. 90). Každé blahoslavenstvo je predovšetkým výpoveďou o ňom.


On „hoci bol bohatý, stal sa pre vás chudobným, aby ste sa vy jeho chudobou obohatili“ (2 Kor 8,9), pretože „zriekol sa seba samého... stal sa podobný ľuďom“ (Flp 2,7) až do tej miery, že nemá kde hlavu skloniť (por. Mt 8,20). On trpko plače nad Jeruzalemom (por. Lk 19,41). On je ticho nad hriechom cudzoložnice, a môže o sebe povedať „...učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom“ (por. Mt 11,28). On je skutočne lačný a smädný „po spravodlivosti“, veď aj na kríži vykríkne „žíznim!“ (Jn 19,28), čím v jeho pozemskom živote vrcholí túžba po nastolení Božieho práva vo svete ľudskej neprávosti. On zjavuje Boha, ktorý je „bohatý na milosrdenstvo“ (Ef 2,4). On má skutočne čisté srdce, ktoré neprestajne hľadí na Otca a jeho vôľu – „ja a Otec sme jedno“ (Jn 10,30). On je „knieža pokoja“ (Iz 9,5), ktorý hovorí „pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam“ (Jn 14,27). A bol niekto tak nespravodlivo prenasledovaný a potupovaný ako on, „spravodlivý za nespravodlivých“ (1 Pt 3,18), ako nám to podávajú pašiové rozprávania? V ôsmych Matúšových blahoslavenstvách nachádzame Ježišov dokonalý štruktúrovaný životopis.

Ako vyzerá ten môj? Teda nie ten, ktorý som naposledy pripojil k žiadosti do zamestnania, kde som uvádzal svoje vzdelanie, jazykové a počítačové schopnosti či pracovné skúsenosti. Ale: čo keby na prijatie do Nebeského kráľovstva bolo potrebné svätému Petrovi poslať žiadosť so štruktúrovaným životopisom podľa vzoru blahoslavenstiev, mal by som čo napísať? A bolo by to v môj prospech? Nebeské požiadavky sú niekedy nezlučiteľné, ba dokonca protikladné, k požiadavkám personálnych agentúr. Tu sa skrýva dilema dnešného kresťana – do akej miery sa stať takým, ako má chce svet mať, a odkloniť sa od toho, čo odo mňa očakáva Boh. Čo má robiť predavačka, ktorú vedúca predajne núti ponúkať zákazníkom tovar po záruke? Ak prestane, hrozí jej vyhodenie. Ako za má zachovať účtovníčka, ktorá musí zakrývať riaditeľove machinácie s čiernymi peniazmi? A novinári – ak sú nútení písať to, čo je v protiklade s ich svedomím, ale pod nátlakom majiteľov...? Ako sa tu majú zachovať kresťania. V iných krajinách sveta sú prenasledovaní a zabíjaní... Sme ako kresťania prenasledovaní u nás? Ak nie, nie je to tým, že sme sa príliš prispôsobili?! Nestratili sme v tomto prispôsobení vlastnú identitu? Nezabudli sme na blahoslavenstvá?

Pokúsme sa vylepšiť aspoň jednu položku svojho štruktúrovaného životopisu potrebného na vstup do Nebeského kráľovstva.

ilustračné foto: internet

1 komentár:

  1. Mozes opustit pracu kde ta nutia klamat, len za predpokladu, ze Boh ti pozehna novu. Ale to by krestania museli NAOZAJ VERIT ze Boh sa o nich postara...toto je dilema dnesneho krestanstva.

    OdpovedaťOdstrániť