13. februára 2010

Blahoslavení bohatí

14. február 2010, 6. nedeľa v Cezročnom období
Lk 6, 17.20-26

Lukášove blahoslavenstvá sa od Matúšových odlišujú nielen počtom – je ich o polovicu menej. Rozdiely sú aj ďalšie – pridané štyri „beda“ v protikladnom význame, adresnosť druhej osoby množného čísla (verzus neurčitá tretia osoba u Matúša) a predovšetkým „nezduchovnelosť“ (verzus Matúšove vsuvky „v duchu“, „pre spravodlivosť“). „Chudoba, hlad, plač, nenávisť a vyobcovanie charakterizujú skutočné podmienky kresťanských učeníkov, ktorých Lukášov Ježiš vyhlasuje za blahoslavených,“ píše špecialista na Lukášove spisy Joseph A. Fitzmyer. Pokúsme sa o určitú drzosť k tomuto textu – preformulujme blahoslavenstvá a „beda“ výroky naopak, pričom posolstvo nech zostane evanjeliové.


Beda vám, chudobní, ktorí nemáte na živobytie, lebo ste leniví a vyhýbate sa práci. Zo svojej chudoby obviňujete predchádzajúcich zamestnávateľov, štát i Boha, ale v žiadnej robote ste nevydržali ani pár mesiacov kvôli vlastnej záhaľčivosti. Beda vám, lebo krádežami a ľstivosťou získavate majetok a ospravedlňujete si svoje nekalé konanie. Takto sa nikdy z vlastnej biedy nepozbierate.


Beda vám, ktorí teraz hladujete, lebo ste prepili, prefajčili alebo inak premárnili peniaze, ktoré ste zarobili alebo vám boli darované. Váš hlad ostane ako dôsledok vašej nenásytnosti a nezriadenosti.


Beda vám, ktorí teraz plačete a ustavične sa sťažujete na všetkých a na všetko, ako vám ubližujú, ale vlastnú vinu si priznať neviete. Beda vám, ak svojím nariekaním len falošne predstierate svoju núdzu, aby ste obdŕžali pozornosť od iných, ktorým sa potom rehlite za chrbtom. Vaša radosť nebude nikdy úprimná.


Beda vám, ak vás ľudia nenávidia a nenávidia vás právom, lebo ste im zadržali mzdu, lebo ich vykorisťujete. Beda vám, ak vás nenávidia preto, že sa miešate do ich života svojou zákernosťou a zlobou. Ťažko vám bude hľadať niekoho, kto by vás miloval.


Blahoslavení bohatí, ak ste poctivou prácou prišli k väčšiemu majetku a dokážete uživiť svoje rodiny. Blahoslavení ste ešte viac, ak sa svojho bohatstva dokážete zrieknuť a pomôcť núdznym. Vy, ktorí máte a dávate, vám sa ešte pridá.


Blahoslavení nasýtení, lebo potrebujete mať plné žalúdky, aby ste mohli obetavo pracovať ako lekári alebo učitelia. Blahoslavení ste, že ste sýti, ale neprežierate sa, neplytváte pokrmom, ale každé jedlo vďačne prijímate z Božej ruky. Vaše komory nikdy nebudú prázdne.


Blahoslavení, čo sa teraz smejete, ak sa dokážete smiať čisto a svoj smiech prenášať na smutných. Blahoslavení ste, ak ku svojej radosti nepotrebujete vulgarizmy, dvojzmyselné reči ani prázdne televízne programy. Aj keď vás zastihne nešťastie, váš nárek obratím na radosť.


Blahoslavení ste, ak vás ľudia chvália a obdivujú kvôli vašej dobrote. Blahoslavení ste, keď robíte vo svete reklamu božím veciam a hodnotnému životu. Pochvalu si zaslúžite, len ostaňte pokorní.


Potrebujeme chudobu aj bohatstvo, svoje miesto v živote má hlad a nasýtenie, plač i smiech, nebojme sa nespravodlivej nenávisti, ale ponížene prijmime aj spravodlivú pochvalu. Kiež by sme spolu so sv. Pavlom (Flp 4,12-13) mohli povedať: „Viem žiť skromne a viem aj oplývať. Všade a všetko som sa už naučil: byť sýty aj hladovať, mať hojnosť i núdzu trieť. Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje.“ S Ježišom Kristom a podľa Božích zákonov môžeme a zmôžeme všetko.

1 komentár:

  1. Len ten kto naozaj bol sýty i hladoval , mal hojnosť i núdzu trel , zatracovali ho i chválili a napriek tomu sa vie rozdať , pochopil evanjelium a žije šťastný život .
    Ďakujem za krásny príklad ,, negatívnych blahoslavenstiev ,, a verím , že mnohí si z nich vezmú príklad a poučia sa .

    Milan

    OdpovedaťOdstrániť